Pasul
Psihanaliza – o călătorie spre sinele autentic - Cover Image

Psihanaliza – o călătorie spre sinele autentic

Publicat luni, 12 mai 2025
  1. Introducere

Într-un context în care din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu anxietate, depresie, cu sentimentul de „a nu fi suficient” (de bun, de bogat, de popular etc.), într-o societate în care oamenii se înstrăinează din ce în ce mai mult de ceilalți, nevoia de ajutor specializat a crescut și este în continuă creștere.

Formele de terapie la care pot apela cei aflați în nevoie sunt numeroase, fiecare având specificul ei (ca durată, tehnici și metodă de lucru, sferă de aplicabilitate etc.) nefiind însă una superioară celeilalte. Alegerea formei de terapie depinde de complexitatea problemei cu care se confruntă o persoană, de preferințe personale, de sistemul de credințe și convingeri personale și nu în ultimul rând de felul în care pacientul rezonează cu terapeutul.

Dintre formele de psihoterapie la care poți avea acces, cea mai longevivă este psihanaliza care datează încă din 1896, an în care Freud a folosit pentru prima dată termenul de „psihanaliză” într-o lucrare științifică. Dacă nu ești încă familiarizat cu această formă terapeutică îți propun să explorăm împreună câteva aspecte principale legate de psihanaliză.

  1. Ce este psihanaliza?

Psihanaliza este o formă de terapie bazată pe teoria conform căreia prezentul nostru este modelat de trecutul nostru. De multe ori nu suntem conștienți de modul în care experiențele ne pot afecta. Sentimentele dureroase pot rămâne în mintea inconștientă și pot influența starea de spirit și comportamentul nostru actual, contribuind la probleme legate de stimă de sine, relații sau muncă.

Deoarece nu suntem conștienți de sursa conflictelor interne, tehnicile obișnuite de rezolvare a problemelor – cum ar fi solicitarea sfaturilor din partea prietenilor și a familiei, citirea cărților de autodezvoltare – adesea nu reușesc să ofere o rezolvare consistentă sau de durată.

Psihanaliza te ajută să preiei controlul asupra acestor influențe, urmărindu-le până la origini pentru a  putea înțelege modul în care s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Metoda psihanalitică de terapie vizează cunoașterea de sine, transformarea emoțională durabilă, reducerea suferinței psihice prin înțelegerea profundă a propriei ființe. Schimbarea de durată nu poate avea loc utilizând „soluții rapide”, nu este posibilă în absența cunoașterii de sine, a înțelegerii, a integrării experiențelor traumatice care ne-au determinat să izolăm părți din noi înșine, în încercarea de a ne proteja de suferință.  Cunoașterea de sine, descoperirea potențialului interior, recuperarea părților pierdute sunt cele care îți permit apoi să renunți la sinele fals (adică la tot ceea ai învățat că trebuie să faci pentru a fi plăcut sau acceptat de către cei din jur). Funcționarea dintr-un sine adevărat îți permite să ai acces la dorințele, nevoile, calitățile și valorile tale astfel încât vei putea să trăiești în acord cu ființa ta unică, cu ceea ce te împlinește și te face fericit.

  1. Câteva mituri frecvente despre psihanaliză

Există o serie de mituri despre psihanaliză, inclusiv următoarele:

  • "Doar stai pe o canapea și vorbești".  Psihanaliza este într-adevăr o „terapie prin cuvânt”, dar este departe de a fi o discuție ca între prieteni. Terapeutul îți oferă un spațiu sigur, în care nu vei criticat sau judecat, ci vei fi ajutat și susținut să înțelegi și să accepți realitatea ființei tale, pentru a putea face apoi schimbări profunde. Pe parcursul curei terapeutice vei fi încurajat să-ți povestești visele, pentru a putea apoi să le deslușești sensul inconștient cu ajutorul terapeutului. Visele sunt o sursă foarte valoroasă pentru accesul la problemele aflate în inconștientul tău și pentru găsirea unor rezoluții la problemele ce te frământă.

Lucrând cu analistul (care te va ajuta să interpretezi semnificația din spatele gândurilor tale), vei putea obține controlul asupra tiparelor de viață invalidante și asupra simptomelor incapacitante. De-a lungul timpului comportamentul, relațiile și sentimentul de sine se pot schimba în moduri profunde și durabile.

  • "E doar pentru cei cu probleme grave".  Chiar dacă această metodă terapeutică s-a dovedit a fi eficientă în cazuri severe (tulburări de personalitate, depresii severe, dependențe etc.) focusul principal este cel al cunoașterii de sine, al susținerii pacientului în căutările sale, așadar tu ești cel care stabilește obiectivele terapeutice, natura problemelor pe care dorești să le rezolvi la un anumit moment în viața ta, ritmul în care se va desfășura procesul analitic.

  • "Durează o viață". Deoarece psihanaliza facilitează o înțelegere mai profundă a minții inconștiente, schimbarea are loc la un nivel mult mai profund decât alte forme de psihoterapie. Ca atare, tratamentul poate dura mai mult. Dar nu trebuie să dureze pentru totdeauna. Deși fiecare caz este diferit, pacienții petrec în medie între trei și cinci ani în tratament. Această perioadă este similară cu cea specifică psihoterapiei psihodinamice pe termen lung.

  • "Trebuie să te întinzi pe canapea".  Poate fi util ca pacientul să stea întins pe canapea – acest lucru favorizează accesul la amintiri timpurii, asocierile libere pot fi mai bogate dar nu există o obligativitate în acest sens, mai ales în cazurile în care pacientul se simte mai confortabil să se așeze față în față cu terapeutul. De asemenea așezarea față în față se folosește pentru ședințele desfășurate on-line, în ședințele cu copiii, adolescenții și, în special, cu adulții cu o afectare severă.

  • "Totul este despre sex". Mulți oameni cred că Freud s-a concentrat pe sex – și numai pe sex. Acest lucru nu este adevărat, psihanaliza este de fapt despre descoperirea funcționării minții inconștiente. Sexualitatea, deși este profund împletită în condiția umană, este doar unul dintre numeroșii factori care influențează modul în care funcționăm. Sexualitatea poate fi discutată în analiză, alături de multe alte subiecte ce alcătuiesc realitatea interioară a unui individ.

  1. Cum se desfășoară un proces psihanalitic

Psihanaliza se bazează pe metoda asocierii libere, invitând pacientul să spună orice îi vine în minte fără restricții, sentimente de rușine sau vinovăție. Prin aderarea la această regulă, procesele de gândire ale pacientului vor face legături surprinzătoare, dezvăluind conexiuni indisponibile în mod conștient. Rezolvarea conflictelor interne și punerea lor în perspectivă cu ajutorul analistului, îi permite pacientului să-și elibereze mintea de vechile inhibiții, făcând loc unor noi alegeri.

Metoda psihanalitică se aplică cel mai bine în cadrul clasic: pacientul stă confortabil întins pe canapea, spunând orice îi vine în minte. Acest lucru le permite ambilor parteneri să asculte pe deplin și să reflecteze la ceea ce se întâmplă în ședință: pacientul se simte cufundat în lumea sa interioară, reînvie amintiri, revede experiențe importante, vorbește despre vise, toate acestea făcând parte din călătoria analitică ce va arunca o lumină nouă asupra vieții pacientului, a istoriei de viață și a funcționării minții lui. Sesiunea analitică durează de obicei 45 sau 50 minute. Pentru a aprofunda procesul analitic, ședințele psihanalitice de preferință au loc în două, trei sau patru zile pe săptămână. O frecvență mai mică a ședințelor pe săptămână sau folosirea fotoliului în locul canapelei vor fi uneori necesare.

Psihanaliza se poate aplica sub diferite forme:

  • Psihanaliza clasică (cu frecvență ridicată a ședințelor pe săptămână) se aplică atât persoanelor afectate de tulburare de anxietate generalizată, depresie, fobii, probleme din sfera sexuală, boli psihosomatice cât și unei game mai largi de psihopatologie (de exemplu tulburarea de personalitate narcisică severă, tulburarea de personalitate borderline).

  • Psihoterapia psihanalitică - este de obicei aplicată cu frecvență mai mică (una sau două ședințe pe săptămână) și față în față.  Adesea, obiectivele sunt concentrate mai mult pe rezolvarea unui anumit tip de problemă (de exemplu cunoașterea profundă a propriei persoane, dificultăți în relații sau la locul de muncă, stări depresive sau de anxietate, crize existențiale).

  • Consilierea psihanalitică – presupune o frecvență redusă a ședințelor (o ședință pe săptămână), se întinde pe o perioadă mai scurtă de timp (câteva luni – un an) și se adresează unor probleme mai puțin complexe (clarificarea unei crize, sprijin într-un moment de impas, luarea unei decizii importante, susținere psihică).

  1. Pentru cine este potrivită psihanaliza?

Terapia psihanalitică este potrivită pentru cei care doresc să ajungă la rădăcina problemelor și a tiparelor pe termen lung, mai degrabă decât să caute rezolvarea problemelor imediate. Rădăcinile acestor probleme merg adesea mai adânc decât poate ajunge simpla conștientizare a problemelor la nivel rațional.

În loc să încerce să găsească o soluție externă la o problemă internă, oamenii care sunt buni candidați pentru tratamentul psihanalitic doresc să găsească răspunsurile în ei înșiși. Doresc mai mult decât să se elibereze de un simptom anume (frici, blocaje, insomnie, depresie, comportamente autodistructive etc.) urmărind mai degrabă să ajungă la sursa simptomului, la o înțelegere mai profundă a modului în care funcționează psihicul lor.

Cu ajutorul unui specialist, pacientul poate obține o nouă perspectivă asupra elementelor inconștiente ale problemelor cu care se confruntă. Vorbind cu un psihanalist, într-un mediu securizant, pacientul va deveni din ce în ce mai conștient de părți din lumea lui interioară necunoscute anterior (gânduri, sentimente, amintiri și vise), ceea ce ameliorează durerea psihică, susținând descoperirea sinelui autentic și a încrederii pacientului în a-și urmări obiectivele în viață.

  1. Beneficiile psihanalizei

  • Acceptarea - pacientul psihanalitic este acceptat pentru cine este el, nefiind comparat cu o „normă” ipotetică. Terapeutul creează o atmosferă empatică și fără judecăți în care clientul se simte confortabil să dezvăluie sentimente sau întâmplări care i-au cauzat suferință și dificultăți, fără teama că va fi respins sau criticat.

  • Respectarea unicității pacientului - pacientul nu este încadrat într-o categorie de diagnostic predeterminată, ci se pune accent pe trăirile, experiențele, provocările și conflictele sale unice, ce vor reprezenta materialul cu care se lucrează în ședințele analitice. Fiecare pacient este încurajat să vorbească și să exploreze orice este important pentru el sau ea. Nimeni altcineva nu impune subiectele de interes ce vor fi supuse analizei.

  • Durata procesului - terapia nu este limitată în timp (la un număr determinat de ședințe/ luni), ci mai degrabă oferă pacientului demnitatea și respectul pentru a-și stabili ritmul propriu în care se va desfășura tratamentul și pentru a păstra relația terapeutică atâta timp cât se dovedește valoroasă.

  • Alianța terapeutică - rolul terapeutului este acela de a fi un aliat și partener în procesul terapeutic, sprijinind cu căldură și empatie pacientul în demersul înțelegerii motivelor din spatele emoțiilor și comportamentelor sale.

  • Efecte de durată - efectele pozitive ale psihanalizei sunt de durată și vor duce la o creștere ulterioară mult timp după ce cura analitică a fost încheiată.

  1. Psihanaliza în prezent: este încă actuală?

Da, psihanaliza este actuală pentru că este adaptată la realitatea contemporană. Ea continuă să ofere sprijin atât pentru probleme des întâlnite în domeniul sănătății mentale, pentru psihopatologii mai severe (depresie severă, tulburare borderline, schizofrenie) dar și pentru probleme moderne (burnout, singurătate, anxietate socială etc.).

Psihanaliza este metoda care oferă profunzime într-o lume adesea superficială, într-o epocă a vitezei, a rețelelor sociale sau a soluțiilor rapide. Terapia psihanalitică nu oferă rețete pentru problemele tale, ci creează un spațiu interior necesar creșterii și dezvoltării tale, ajutându-te să găsești un sens experiențelor de viață.

Într-o societate în care relațiile devin tot mai superficiale, spațiul analitic oferă ceva rar: o relație profundă,  bazată pe ascultare autentică și reflecție. De asemenea modul în care se desfășoară ședințele s-a adaptat nevoilor moderne, apelând în prezent și la mijloace online, nu doar la cele clasice (cabinetele de psihoterapie).

În concluzie psihanaliza este o metodă vie, în continuă dezvoltare, ce și-a extins aria de cunoștințe și a evoluat mult de la apariția ei, în 1896, an  în care Freud a folosit pentru prima dată termenul de "psihanaliză" într-o lucrare științifică.

Dacă simți că vrei să te cunoști mai bine, să înțelegi care sunt motivele pentru care ai făcut anumite alegeri în viață sau motivele pentru care ai anumite blocaje, dacă vrei să descoperi ce se află dincolo de ceea ce cunoști la nivel rațional despre tine, atunci psihanaliza poate fi metoda potrivită pentru tine.

Psihanaliza este mai mult decât o metodă terapeutică – este o invitație la o întâlnire profundă cu tine însuți, un drum care cere curaj, dar care poate aduce claritate, eliberare și sens.

Dacă simți că a venit momentul să începi această călătorie spre sinele tău autentic, poți face primul pas chiar acum. Pe Pasul.ro găsești specialiști formați în psihanaliză care te pot ghida cu empatie și profesionalism pe acest drum al descoperirii de sine. Ai parte de un apel de cunoaștere gratuit cu terapeutul pentru a decide dacă aveți chimie înainte de a începe un proces terapeutic.

_

Articol scris de Raluca Neacșu - psihoterapeut disponibil în platforma Pasul.